Noodzaak van het tevredenheidsonderzoek

Vandaag de dag heeft de consument ongelofelijk veel keuze. Vroeger ging men naar de kledingzaak in het dorp, tegenwoordig zijn diezelfde kleren binnen een paar klikken online te bestellen. Voor de consument is dit erg prettig, maar voor bedrijven brengt dit risico met zich mee. Klanten kunnen in een paar tellen overstappen naar de concurrent.  Als bedrijf is het daarom essentieel om te achterhalen wat de klant denkt, zodat u hem of haar tevreden kunt houden. Een tevreden klant komt immers terug naar uw webwinkel en blijft geld uitgeven. Bij het bepalen van de richting van uw bedrijf is het belangrijk om te staven waar de dienstverlening zich op dat moment bevindt. Een tevredenheidsonderzoek onder klanten kan op twee manieren worden afgenomen:

  • Telefonisch
  • Online aanpak

Bij een telefonisch tevredenheidsonderzoek wordt de klant direct benaderd. Hij of zij krijgt een aantal vragen voorgeschoteld. Het antwoord op deze vraag kan kort zijn, bijvoorbeeld bij een gesloten vraag, maar vaak is het ook de bedoeling dat de klant ingaat op het antwoord. Wanneer u te weten komt wat de klant denkt, kunt u de dienstverlening daarop aanpassen. Een telefonisch tevredenheidsonderzoek krijgt soms negatieve publiciteit. De meeste mensen zitten niet te wachten op een lang telefoongesprek dat hun dag openbreekt. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor een online onderzoek. Bij een online onderzoek werkt u meestal met gradaties. In hoeverre is de klant het ergens mee eens? U geeft de klant een aantal opties om te kiezen. Omdat de klant weinig argumentatie geeft bij deze keuze, kan het lastig zijn om aan de hand van de antwoorden concreet beleid op te stellen. Bepaal dus goed welk tevredenheidsonderzoek het best past in uw situatie.

De voordelen van tevredenheidsonderzoek

Veel bedrijven zijn inmiddels bekend met de voordelen van een tevredenheidsonderzoek. De klant voelt zich gehoord en blijft daardoor langer plakken. Hierdoor blijven de inkomsten gelijk, zonder enorme pieken of diep dalen. Dit stelt u in staat om met vertrouwen te praten over de toekomst. Ook zorgt een tevredenheidsonderzoek voor een stuk naamsbekendheid. Door e-mails te verzenden of mensen op te bellen, blijft de naam van het bedrijf langer hangen. Veel klanten realiseren zich dit niet, maar zijn toch onbewust geneigd om de volgende keer ook bij jullie te kopen. Verder krijgt u dankzij een onderzoek meer inzicht in het functioneren van uw bedrijf. U leert welke factoren bepalend zijn voor de klant. Vinden de klanten de prijs van uw producten acceptabel? Is de dienstverlening op orde? Komt het product in goede staat aan? In het geval dat één van deze categorieën eruit springt, kunt u meteen actie ondernemen. Onthoud: een tevreden klant is een loyale klant. Een klant die tevreden is met uw dienstverlening zal niet zomaar overstappen naar de concurrent. Wilt u een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren? Surf dan naar http://www.duomarketresearch.nl/bedrijven/klanttevredenheidsonderzoek/ en vraag een gratis offerte aan. Op deze site vindt u meer informatie over de verschillende onderzoeken en het optimaliseren van de relatie met de klant. Download de gratis brochure voor een uitgebreide uitleg van het proces.

Prioriteitenmatrix: in één oogopslag antwoord

In een prioriteitenmatrix ziet u direct waar u aan moet werken. U ziet direct wat uw klanten belangrijk vinden en waar u goed op scoort. Ook worden de negatieve zaken belicht. Wat vinden de klanten belangrijk, maar heeft u niet goed geregeld? Kortom: waar kunt u nog stappen maken? De gedachte achter de matrix vindt u in de brochure. Ieder onderzoek is maatwerk, dus wordt deze matrix ook voor u opgesteld. Neem snel contact op via bovenstaande link en vraag meteen een onderzoek aan!

Reageren is niet mogelijk